פודקאסטים

קצה חוט

3. גמישות: היכולת להתאושש

מה זה אומר שחומר גמיש – ולמה גם אנחנו רוצות להיות כאלה? בפרק הזה של קצה חוט, שירה ואירית מדברות על גמישות בטקסטיל – תכונה שמביאה איתה תנועה, נוחות, ולפעמים גם מחיר. למה חולצה מפשתן מתקמטת ואיך שטיח מצמר שומר על הצורה שלו? שיחה על היכולת להימתח ולחזור – ועל גמישות ככוח רך, בבד וגם בחיים.
להאזנה לפרק

שירה 
היי אירית היי מה שלומך? חזרנו לאולפן 
 
אירית  
איזה כיף . 
 
שירה  
ממש. אז בפרק הזה אנחנו נדבר על גמישות. לפני שאני אכנס לתוך העולמות הטקסטילים שלנו, צריך להגיד משהו על זה שבכל מאמר היום שקשור בחינוך של מיומנויות של המאה העשרים ואחד, שמדגיש  תכונה אחת אותה אנחנו צריכים לפתח אצל הילדים שלנו, תמיד גמישות נמצאת בראש הרשימה. אנחנו צריכים ליצור ילדים גמישים שיודעים להשתנות, להתאים את עצמם לשינויים. אנחנו חיים בתקופה בהתפתחות מואצת של טכנולוגיה, של שינויי אקלים, של שינויים חברתיים, וכל הזמן יש את הדיבור הזה על גמישות כתכונה שהיא ממש קריטית להצלחה ואולי גם להישרדות,נכון? 
 
אירית  
כן. דיברנו על כוח פנימי בפרקים הקודמים של החומר, ואנחנו גם חומר. אז מי שיש לו כוח פנימי, לא משנה לאן תזרוק אותו ומה יפעל עליו, הוא תמיד ידע למצוא את ה center. אז הילדים של היום, האנשים שנמצאים בסביבות כאלה קשוחות –  איפה שקשה, איפה שמאתגר, איפה שצריך להתאקלם  – ברגע שיש להם את החוסן הפנימי הזה, אז הם ידעו לשרוד. גמישות היא היכולת לשמור על הצורה, על הקיים, לחזור לעצמי. קרה ככה וככה ואני מהר חוזרת לעצמי ויכולה להיות המיטב של עצמי. זה ככה גם הבד. 
 
שירה  
דיברנו בפרק הקודם על עמידות ועכשיו אולי אנחנו בצד השני של העמידות שזה גמישות.,נכון? הן קשורות אחת לשניה . 

  
אירית 
זה הולך ביחד. הרבה מהעניינים של העמידות, הבדיקות לפחות, נעשות בעזרת מתיחה. כשבודקים חוזק – רואים גם כמה החומר נמתח בנקודת השבירה וזה קריטריון לגמישות.  
 
שירה  
אז מה זה בעצם גמישות בטקסטיל? 
 
אירית  
קודם כל צריך להפריד שוב פעם בין סיבים, חוטים ובדים. בסיבים ובחוטים אנחנו מדברים על התארכות: כמה החומר מתארך כשמותחים אותו עד שהוא נקרע. ככל שהוא מתארך יותר זהו רמז לכך שהוא יהיה גם גמיש יותר. יש עוד דרכים יותר מדויקות, אבל לצורך העניין זה הרמז שיספיק לנו, אז אם החומר מתארך הרבה בנקודה שהוא נכשל, אז הוא התנהג בצורה גמישה יותר.  
 
 שירה  
ואם אני מושכת אותו והוא ישר נקרע אז זה חומר פחות גמיש?  
 
אירית  
אם אם את צריכה להשקיע הרבה מאמץ כדי למתוח אותו אז הוא פחות גמיש. 
   
אירית  
בבדים זה שונה. גמישות באה לידי ביטוי ביכולת להימתח ולחזור בחזרה. זאת הגמישות, היכולת להימתח במקסימום ולחזור בחזרה במקסימום. בודקים את זה בפרק זמן קבוע, ואז אפשר לעשות השוואה בין חומרים שונים. 
 
שירה  
אוקיי אבל גמישות נגיד בבדים או לא רק בבדים יכולה לבוא לידי ביטוי לא רק במתיחה נכון, אלא גם בדחיסה. קפיציות זה גם סוג של גמישות?  
 
אירית  
כן. גמישות היא היכולת לחזור ממתיחה והיכולת לחזור מדחיסה תלוי מה העיוות. לפעמים העיוות מותח, לפעמים בכיוון השני הוא דוחס. אז אנחנו בודקים כמה החומר חוזר מהמתיחה וכמה הוא חוזר מדחיסה. אז היכולת שלו להידחס ולחזור, היכולת שלו להימתח ולחזור –  זה אותו דבר. זה על אותו ציר יושב, רק לכיוון השני. 
 
אירית  
אני רק רוצה לתת דוגמה לגבי התפיסה שתסביר את זה. למשל,  כשאני דורכת על שטיח, אוקיי, אני דוחסת אותו. אני רוצה שהוא יתאושש מהדחיסה, שהוא יחזור לעצמו, שהוא לא יהיה מעוך. אז היכולת של השטיח לנראות הטובה שלו תלויה ביכולת שלו להתאושש מאותה דריכה. היכולת של החולצה באזור המרפק נניח או המכנסיים באזור הברך להתאושש מהמתיחה, זה לחזור ולקבל את הצורה של הרגל ,כי אחרת יהיה לי כובע כזה על הברך או במרפק והבגד לא יראה בצורה שלו.  
 
שירה  
כן, לפעמים כשתולים את הבגדים בצורה לא טובה, במיוחד סריגים, נשאר שם סימן של הקולב, יש איזה גבעה כזאת בתוך הבגד. את מכירה את זה? זה בעצם קשור בגמישות?  
 
אירית  
כן, לגמרי. גם אם הבד הוא בד ריפוד וציפיתי את הספה ואני מתיישבת :בד לא גמיש, יישארו לו קמטוטים, תישאר לו גומה. גם החומר עצמו, המזרן זה אותו הדבר. אם אנחנו נשכב עליו הוא לאט לאט הופך להיות דק יותר. הוא לא מתאושש מבדחיסה לאורך שנים, תמיד צריך להחליף אותו בסוף, זה בלאי.  וזה קשור גם בעמידות.  
 
שירה  
אם נחזור רגע לדוגמה שנתת של השטיח, שזו דוגמה מעולה, אז זה יכול להסביר לנו בעצם למה אנחנו נחפש שטיחים מצמר, למה שטיחים מצמר הם יותר יקרים ? 
 
אירית  
בהחלט כן, כי סיב הצמר הוא קפיצי. 
 
שירה  
מה זאת אומרת? 
 
אירית  
הצורה שלו היא מסולסלת, היא נראית כמו קפיץ.  אז מה זה קפיץ? את דוחסת אותו הוא וחוזר לעצמו.הוא מתאושש מהדחיסה בצורה מהירה. ככה סיב הצמר, במיוחד בגזעים שמכוונים רק לסיבים, לא לדברים אחרים. אז אם השטיח מצמר, אנחנו נדרוך עליו והוא יתאושש.  
 
שירה  
שטיח מכותנה יראה אחרי כמה זמן סמרטוטי כזה, נכון?  
 
אירית  
הוא יראה דחוס. אם זה לא המראה שאנחנו רוצים אז לא טוב. אבל הרבה פעמים הוא יהיה בנוי אחרת. ברוב המקרים שטיח שעיר בכותנה יהיה בנוי יותר מסרטים כאלה. חוטים זה לא בדיוק סיבים. 
 
שירה  
ואיך קימוט קשור בגמישות? 
 
אירית  
יש שני דברים שקשורים מאוד בגמישות :  קימוט והתכווצות. כשהחומר לא גמיש הוא נדחס כל הזמן כנגד. אם זה מכנסיים כנגד הכיסא אם זה בתוך מזוודה שאת נוסעת לאיזה מקום הוא דחוס. הוא לא מתאושש מדחיסה וזה קמטים. זה כמו עור כשאנחנו מזדקנים, העור שלנו הופך להיות לא גמיש, אנחנו מתקמטים.  אז זה אותו דבר, חומר שהוא לא גמיש הוא נתון לקמטים. 
 
שירה  
פעם אמרת לי התכווצות היא סימפטום של חוסר גמישות. 
 
אירית  
בהחלט כן. התכווצות היא הסימפטום של חוסר גמישות כי אנחנו בתהליך הייצור כל הזמן מותחים את החומרים האלה, מותחים ומותחים, מיישרים והחומר אוגר את המאמצים האלה. אם הוא גמיש, הוא יודע לשחרר מאמצים. אם הוא לא גמיש, הוא אוגר אותם וברגע שהם ישתחררו בתנאים של כביסה, בתנאים של מייבש כביסה, הם ישחררו את כל הפוטנציאל ההתכווצותי הזה, ואז הבגד ממידת לארג' יהפוך להיות במקרה הטוב מידת סמול. 
 
שירה  
גם אם אני אקח דף נייר ואעשה קמט, הקמט נשאר. כלומר הדף הזה הוא לא גמיש. 
 
אירית  
נכון כי הדף הוא עשוי מעץ ועץ הוא חומר לא גמיש. הוא לא מתארך הרבה בנקודת הקריעה יחסית נניח צמר, לשיער. אנחנו יודעים שהשיער, הפרוטאין, הוא חומר יותר גמיש מהפולימר הצלולוזי שהוא נחשב לפחות גמיש. והכי לא גמיש זה הפשתן שהוא מהגבעול ויש לו תכונות מצוינות אחרות.  
  

שירה  
כמו עמידות, עליה דיברנו. 
 
אירית  
עמידות, אנטי בקטריאליות, הרבה דברים, אבל גמישות זה לא הקטע שלו. הוא מאוד לא גמיש, הוא ממש לא מתארך בנקודת הכשל, באחוזים ממש קטנים הוא רק מתארך. וזה אומר שמי שלובש פשתן צריך להשלים עם.   
 

שירה  
אני מתה על פשתן, אז אני בסדר עם זה שהוא מקומט. 
 
אירית  
אפשר להבין המון על האופי שלך, גם מתוך זה. את לא פרפקציוניסטית. אני אומרת לך, יש לך גמישות מחשבתית, את סולחת לדברים, את סולחת לבגד שהוא התקמט. אבל אם, נניח, היית רואת חשבון או שאת מדקדקת ברמה כזאת ופרפקציוניסטית שחשוב לך, אי אפשר להלביש רואה החשבון או עורכי הדין (אולי עורך דין יותר) , אי אפשר להלביש להם ג'קט של חליפה מפשתן.  בודדים. 
 
שירה  
מעניין לעשות את הבדיקה הזאת.  
 
אירית  
מאוד. זה דוקטורט ממש מעניין. הקשר בין החומר והתכונות שלו לבן אדם והתכונות שלו. לפי הניסיון שלי, זה ממש קיים הקשר הזה.  
 
שירה  
תגידי אירית, איך אני יכולה להשפיע על גמישות של בד? 
 
אירית  
את יכולה להוסיף לו אלסטומר שזה פולימר אלסטי כמו לייקרה, מה שכולם מכירים כספנדקס. תוספת קטנה תשפר מאוד נוחות בגלל שהגוף שלנו הוא בתנועה ותנועה דורשת גמישות. אם אנחנו לא גמישים בגוף שלנו, קשה לנו לעשות תנועה וככה הבגד שיושב עלינו צריך להתאים את עצמו לתנועות של הגוף. אני אוסיף קצת פולימר אלסטי שמתארך המון באחוזים. אני רק אתן סדר גודל : עם הפשתן מתארך 2-3% בנקודת הכשל, הלייקרה, הפולימר האלסטי, יכול להגיע ל 700%. 
 
שירה  
ולכן צריך רק אחוז כל כך קטן ממנו בתוך הבגד. 
 
אירית  
.כן. אחוז  קטן ישפר נוחות. יותר מדי זה כבר יהיה מחטב, מה שנקרא, זה ילחץ. אז במכנסיים מוסיפים 2% עד 4% , בחולצת שריחג לפעמים 8% או 12%. בבגד ים יש 30% אלסטומר לייקרה, שזה אמור לשבת פיקס על הגוף ולא ליפול. אם יש איזה גל או קפיצת ראש כן, זה מסדר את העניינים בזכות הכמות של הלייקרה. בנוסף לזה המבנה כמובן של חוטים משפיע על הגמישות. ידוע שמבנה הסריג הוא של לולאות.  הוא יותר גמיש מהמבנה הארוג שמבנוי ממערכת של שתי וערב. 
 
שירה  
ולמה בעצם?  
 
אירית 
כי יש אורך ללולאה והיא יכולה להימתח ולחזור לעצמה. היא יודעת לחזור לעצמה, היא רוצה לחזור לעצמה הלולאה. אם פעם אחת נסרוג משהו ונפרום נראה שגם אם נפרום, לחוט יש כזאת של לולאה ואם נמתח הוא חוזר – יש לו זיכרון בקטע הזה. אז זה יוצר את הגמישות היכולת להתארך ולחזור. 
 
שירה  
ובאמת, בהקשר הזה רוב הבגדים שאנחנו לובשים הם סריגים, נכון? 
 
אירית  
בחלק העליון של הגוף הרבה מאוד. מי שחשוב לו/לה נוחות,  זה מה שהוא יבחר בארון בלי להרגיש. כי החלק העליון שלנו רגיש יותר לכל דבר, למזג אוויר, לתנועה, זה ממש חשוב שהוא יהיה בתנועה. והסריג, לפי סקרים שעשיתי, נבחר יותר. יש לנו את הפריבילגיה הזאת היום.  
 
שירה  
כאן זה גם המקום אולי להגיד שלפני שלמדתי עיצוב טקסטיל, כמו הרבה אנשים, כששמעתי את המילה סריג דמיינתי סוודר. אבל בעצם סריג הוא מבנה שאנחנו רואות אותו בכל מיני בדים ולא בהכרח בבדים עבים ושעירים כמו סוודר. 
 
אירית  
נכון מאוד. סריג הוא פשוט מבנה של לולאות משולבות אלה באלה לעומת אריג שזה מבנה שחל חוטי שתי וערב, שהם משולבים אלה באלה בצורה יותר מקובעת.  
 
שירה  
יש מקרים בהם גמישות היא חיסרון? 
 
אירית  
עודף גמישות היא יכולה להיות חיסרון . 
 
שירה  
למה? 
 
אירית  
קודם כל תהליך הייצור, כי נוצרים עיוותים. קשה להשתלט על זה ואז זה מאבד את הצורה. וזה יכול להיות גם לוחץ לא נוח כי זה נמתח, אבל זה גם חוזר וכשזה חוזר זה פשוט לוחץ. תנסי להסתובב עם מחוך כל היום שחונק. היום כבר אנחנו לא צריכות,  תודה לאל, להיות חנותים בזה. פעם היו מחוכים עם השרוכים, הם קושרים וקושרים. היום זה להכניס הרבה לייקרה כדי שזה יתן צורה יותר דקה. אז זה מאוד מאוד לא נוח אז לשני הכיוונים. אם זה מתעוות כתוצאה מהגמישות, אי אפשר להשתלט על זה, או שזה פשוט לוחץ אז צריך למנן את זה וזה גם מכביד, יש לזה משקל גבוה יחסית, עוד משקל לבד.  
 
שירה  
לחומרים האלסטומריים יש יותר משקל, בכוונה? 
 
אירית  
כן, זה עוד משהו שנוסף. מעבר זה גם ברוב המקרים אלה חומרים סינתטיים, כי יש לזה הרבה היבטים. זה כבר לא הלאטקס של פעם זה חומר סינטטי. מישהו פעם עשה מחקר על גומי לעיסה, מה שיש בפנים. אחרי שיודעים קשה יהיה אחר כך לשים את זה בפה.אז זה לא בדיוק ידידותי למשתמש, מה שנקרא.  

  
שירה  
תודה רבה אירית. בפרק הזה דיברנו על התכונה גמישות: איך היא באה לידי ביטוי במתיחה ובתאוששות מדחיסה הזכרנו כל מיני מופעים שלה. בפרק הבא אנחנו נדבר על תכונת הצפיפות.  
 
אירית  
מחכה לזה . 
 
 

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר