תכנית הלימודים בבית-הספר להנדסת תעשייה וניהול
הלימודים בבית-הספר להנדסת תעשייה וניהול בשנקר נמשכים ארבע שנים, במהלכם זוכים הסטודנטים והסטודנטיות לכלים מדעיים בסיסיים (מתמטיקה, פיזיקה, מיחשוב וסטטיסטיקה), בידע מתחומי ההנדסה והטכנולוגיה השונים (מכונות, אלקטרוניקה, מחשבים, כימיה ופלסטיקה), כמו גם מתחומי מדעי החברה והניהול (ארגון, כלכלה, שיווק ומימון).
במהלך לימודיהם, רוכשים הסטודנטים והסטודנטיות ידע אודות שיטות הליבה של הנדסת תעשייה העוסקות בחקר ביצועים של מערכות, בסימולציה, בתכנון וניהול התפעול, בתכן עבודה ובשיפור שיטות, באיכות, במחשוב ומערכות מידע וכן בתחום הרכש הלוגיסטיקה.
לקראת השנה השלישית, הסטודנטים.ות יבחרו באחד משלושת מסלולי ההתמחות המוצעים. הלימודים במסלול ההתמחות יהיו בשנים ג'-ד' ויכילו 20 נ"ז מקורסי החובה בהתמחות וקורסי בחירה.
מסלולי ההתמחות
התמחות בטכנולוגיות דיגיטליות בבריאות ורפואה
ראש מסלול ההתמחות: ד"ר מאירה לוי
מערכת הבריאות היא אחת המערכות האזרחיות הגדולות ביותר בהן נדרשת טרנספורמציה דיגיטלית. ההתמחות בטכנולוגיות דיגיטליות בבריאות ורפואה מעניקה רקע רחב ומעשי בתחומים הקשורים לזיהוי אתגרים ופיתוח פתרונות חדשניים עבור גופים וארגונים, ציבוריים ופרטיים בכל הרמות, המהווים חלק ממערכת הבריאות בישראל. ייחודה של ההתמחות הוא בגישה כוללת, בין תחומית, המשלבת לימודי הנדסה, ניהול וחדשנות במדעי הבריאות והרפואה (בדגש על שימוש בנתונים ופתרונות דיגיטליים).
כחלק מהיתרונות של שנקר כמוסד אקדמי, ההתמחות תשלב כלים עיצוביים והנדסיים לעיצוב והבנת המוצר הרפואי. ההתמחות תתייחס להיבטים ושימושים של טרנספורמציה דיגיטלית במערכת הבריאות, תוך דגש על קידום חדשנות ויישומה בכלים חדשניים לטובת שירותי רפואה יעילים וקידום בריאות.
במסגרת ההתמחות תתאפשר התנסות מעשית (פרקטיקום) באחד מגופי הבריאות המובילים בארץ לרכישת המיומנויות הנדרשות להטמעת טכנולוגיה מתקדמת שתעצב את רפואת העתיד. המסלול מציע מגוון רחב של אפשרויות קריירה. בוגרי ההתמחות יוכלו להשתלב באוניברסיטאות, קופות ובתי חולים, בתעשייה, במכוני מחקר של מוסדות חינוכיים ורפואיים, בהוראה ובסוכנויות רגולטוריות.
פיתוח מסלול ההתמחות נעשה בליווי של פרופ' סיגל סדצקי, הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות, אוניברסיטת תל אביב.
מסלול ההתמחות מורכב מ-20 נ"ז קורסי חובה וקורסי בחירה רלוונטיים.
* ההתמחות אינה מופיעה על גבי התואר
קורסי חובה בהתמחות טכנולוגיות דיגיטליות בבריאות ורפואה (לתקציר הקורס לחצו על הכותרת)
מערכת הבריאות בישראל (2 נ"ז)
להקנות ידע על (ניהול) מערכת הבריאות בישראל: מבנה המערכת, שחקנים ראשיים (משרד הבריאות, קופ"ח, בתי חולים, צה"ל) ויחסי הגומלין בניהם, עקרונות הפעלה ורגולציה (חוק ביטוח בריאות ממלכתי, סל הבריאות), מגמות במערכת הבריאות ואתגרים מרכזיים בהפעלת המערכת (אי שוויון, רפואה בפריפריה, רפואה ציבורית ופרטית). יסקרו דוגמאות נוספות מהעולם (ה-NHS בבריטניה, וה-HMO בארה"ב ( במהלך הקורס יוצעו לסטודנטים בבית חולים ובמוסד רפואי נוסף
מבוא לרפואה (3 נ"ז)
הקניית מושגי יסוד ורקע ברפואה לסטודנטים.ות להנדסה. הקורס יסקור את הפעילות הפיזיולוגית והפתו-פיזיולוגית של המערכות השונות בגוף. כמו כן ילמדו המנגנונים העיקריים של מחלות נפוצות (כגון מחלות קרדיו ווסקולריות, סרטן, מחלות זיהומיות) ואסטרטגיות האבחון והטיפול בהן.
חקיקה, רגולציה ואתיקה בתחום הרפואה (2 נ"ז)
הקורס יתמקד בעקרונות האתיקה הרפואית וחקיקה בתחום הרפואה בדגש על נושאים הקשורים לרפואה דיגיטלית כגון סודיות רפואית, הסכמה מדעת בנוגע לשימוש בנתונים רפואיים, סוגיות הנוגעות לביג דאטה ובינה מלאכותית ולהעברת נתונים בין גופים שונים ושימוש בנתונים למטרות מחקר (למשל במסגרת חוק מידע גנטי). כמו כן ילמדו נושאים מרכזיים הנוגעים לרגולציית המידע הרפואי.
מבוא לאפידמיולוגיה ושיטות מחקר במדעי הבריאות (3 נ"ז)
רכישת כלים בסיסיים להבנה וניתוח נתונים מדעיים בתחום הבריאות:
- הכרה והבנה של מושגים וכלים בסיסיים באפידמיולוגיה ומחקר רפואי
- הכרת מקורות המידע למחקרים בתחום הרפואה בדגש על נתונים דיגיטליים ונתוני ענק (Big Data)
- הכרת סוגי המחקרים ברפואה
- רכישת יכולת להבנת נתונים וממצאים אפידמיולוגיים ולקריאה ביקורתית של מאמרים מדעיים בתחום הרפואה
הבנת הקשר בין נתונים מדעיים מבוססי עובדות לבין קבלת החלטות וניהול בתחום הבריאות
יזמות בעולם הבריאות (3 נ"ז)
מטרת הקורס לייצר נקודת מפגש לפיתוח שירותים רפואיים חדשניים הנותנים מענה לאתגרים בעולם הרפואה. יחד, נעבוד בקבוצות רב-תחומיות קטנות עפ״י מתודולוגיות מתחומי החשיבה העיצובית וההנדסית ו- Bio Design הקורס מציג את תהליך היזמות של שירות רפואי. בשלב הראשון הסטודנטים ילמדו את האומנות והמיומנות של זיהוי הזדמנויות באמצעות תצפיות, ראיונות ומחקר. שילוב של הרצאות, פעילויות מעשיות ואינטראקציות עם בעלי עניין שונים, יספקו בסיס לזיהוי וניתוח צרכים לא מסופקים, לא מנוסחים וחסרי מענה. בשלב השני, הסטודנטים יתנסו בתהליך של פיתוח קונספטים יצירתיים עיצוביים-טכנולוגיים, העונים על הצרכים שזוהו ובבניית אבטיפוס לקראת הגשה מסכמת.
אינפורמטיקה רפואית (2 נ"ז)
מטרת הקורס להציג באופן מקיף את המאפיינים העיקריים של טכנולוגיית המידע (אינפורמטיקה) בשירותי הבריאות ואת ההתפתחויות הטכנולוגיות המובילות אותנו מעידן המידע לעידן הבינה. הדגש יושם על מורכבות המערכת ותהליכי העבודה, כלי המידע הבסיסיים לשימוש הצוות המטפל (התיק הרפואי, הוראות ממוחשבות, מערכות תומכות החלטה). נחקור את תפקיד הבינה המלאכותית בייעול תהליכי העבודה ושיפור בטיחות המטופל, נבין את ההשלכות של המעבר מרפואה פטרנליסטית לרפואה ממוקדת מטופל, הסכנות בגין אבטחת מידע וצנעת הפרט ומנגד ההתפתחות העצומה של הרפואה הדיגיטלית והאינטרנט של חפצים והשפעתם על יחסי מטפל מטופל ועל שירותי הבריאות בכללותם. כמו כן נסקור מערכות המשלבות טכנולוגיה פיזית עם יכולות ניהול וממשק למערכות המידע, וטכנולוגיות חדשניות כגון הדפסת תלת מימד רפואית ומציאות רבודה ברפואה.
טכנולוגיות רפואיות (2 נ"ז)
הקורס יספק ידע והבנה להערכה וניהול של טכנולוגיות רפואיות במערכת הבריאות.
הנושאים שילמדו בקורס יכללו: תהליכי קבלת החלטות הנוגעות לטכנולוגיות רפואיות, תהליך הכנסה לסל של טכנולוגיות חדשות, השוואה בין טכנולוגיות חלופיות, הערכת תועלת ואומדן סיכונים, היבטים כלכליים ורגולטורים בהערכת טכנולוגיות רפואיות, סוגיות אתיות וחברתיות הקשורות לניהול טכנולוגיות רפואיות. בקורס יידונו דוגמאות: פיתוח והטמעת חיסון הקורונה, רפואה מותאמת אישית ומחלות נדירות, פיתוח טכנולוגיות לרפואה מרחוק, שימוש באפליקציות למטרות רפואיות ובינה מלאכותית.
בינה מלאכותית בתחום הבריאות (3 נ"ז)
בינה מלאכותית (Artificial Intelligence) היא תחום מרכזי במדעי המחשב העוסק בפיתוח אלגוריתמים ומערכות היכולות ללמוד מנתונים, לחזות תוצאות ולבצע החלטות אוטונומיות. בקורס זה, נסקור את שיטות הלמידה המונחות (Supervised) והלא-מונחות (Unsupervised) תוך התעמקות בתהליך ניתוח והבנה של תוצאות האלגוריתמים וכן עיבוד שפה טבעית וחיזוי אנומליות. בנוסף, נעמיק בשיטות מתקדמות כמו חוקים אסוציאטיביים (Association Rules) ונבחן כיצד ניתן להתמודד עם אתגרים כמו איזון נתונים והפחתת טעויות סיווג קריטיות. הקורס ישלב בין הרצאות תאורטיות להבנה עמוקה של העקרונות לבין תרגולים מעשיים בשפת Python ליישום האלגוריתמים על מערכי נתונים רלוונטיים.
התמחות במדעי נתונים ובינה מלאכותית
ראש מסלול ההתמחות: ד"ר עודד קורן
תחום הבינה המלאכותית הינו בחזית המחקר והתעשייה. קיימת דרישה בתעשייה לבוגרים.ות בעלי.ות רקע בתחום הבינה המלאכותית ומדעי הנתונים אשר יכולים.ות לשלב להשתלב בתחום לטובת תמיכה, מחקר וניתוח המידע, המלצות לשירותים נוספים, חיזוי מגמות ועוד.
מסלול ההתמחות מאפשר להקנות בסיס ראשוני רחב לרקע, הבנה וללימוד והתנסות ביכולות המגוונות שהבינה המלאכותית מאפשרת. הסטודנטים.ות יוכלו לשלב את היכולות הנלמדות ולתרגל וליישם אותם כחלק מפרויקט הגמר (בארגון או במחקר) בתחום על בסיס התוצרים אותם יישמו בקורסי ההתמחות.
מסלול ההתמחות מורכב מ-20 נ"ז קורסי חובה וקורסי בחירה רלוונטיים.
* ההתמחות אינה מופיעה על גבי התואר
קורסי חובה בהתמחות במדעי נתונים ובינה מלאכותית (לתקציר הקורס, לחצו על הכותרת)
הנדסת נתונים (2 נ"ז)
היבטים שונים של הנדסת נתונים עבור בסיסי נתונים לא-רלציונים NoSQL מתודולוגיות שונות להנדסת נתונים כגון MapReduce ,IDF-TF ועוד. בנוסף, הקורס ידון בשיטות לאיסוף וניקוי נתונים מרשתות חברתיות תוך שמירה על כללי אתיקה.
למידת מכונה (3 נ"ז)
שיטות הלמידה המונחות מול הלא-מונחות, תהליך Exploratory Analysis Data, שיטות למידה מתקדמות כגון association rules. הקורס מכיל הן הרצאות תאורטיות על אופן פעולתן של השיטות הנ״ל והן תרגולים מעשיים של מימוש ושימושים שונים בשפת Python.
למידה עמוקה (3 נ"ז)
הקורס מציע מבוא עיוני ומעשי ללמידה עמוקה, תוך התמקדות ברשתות נוירונים ויישומן בתחומים כמו עיבוד תמונה, ניתוח סדרות זמן וגילוי אנומליות. הדגש בקורס זה הוא על יישומים רלוונטיים להנדסת תעשייה וניהול, כולל מעבדות, פרויקט מסכם וכלים מתקדמים ב-Python.
מערכות המלצה (3 נ"ז)
היבטים שונים על מערכות המלצה, כולל: מבוא, רקע, מאפיינים, יכולות, מגבלות ואופן השימוש בהן.
Big Data (3 נ"ז)
מעבדה בקידוד, יישום, ניתוח והרצה של נתוני עתק. יישום ועבודה בפלטפורמת Hadoop. תרגול, יישום וקידוד בפלטפורמת PySpark.
אינטגרציית מערכות חכמות (3 נ"ז)
הצגה והכרה של מחזור החיים של פיתוח מערכת אינטגרציה, המתודולוגיות והמודלים השונים. פתרונות ע"י ויזאוליזציה של ארכיטקטורת המערכת, הכרה, הבנה, שילוב ושקלול (חישוב) שיקולים ופרמטרים שונים בבואם לבצע אינטגרציה וחשיפה לעולמות ה IoT.
רשתות תקשורת (3 נ"ז)
רקע לרשתות תקשורת, מודל השכבות, יישום של פרוטוקולי תקשורת, שילוב עם יישומים מתקדמים. ניתוח תרחישי משתמשים ברשת.
התמחות בניהול מוצר
ראש מסלול ההתמחות: ד"ר עומר כספי
המוצר הוא לרוב, חלק מהותי מהאופן שבו באה האסטרטגיה העסקית של הארגון לידי ביטוי. בארגונים יצרניים המוצר הוא מכולל ההכנסות העיקרי ומכאן חשיבותו, לפעמים הוא אבן היסוד וזכות הקיום של הארגון. לפיכך, ניהול מוצר הוא תהליך מרכזי בכל ארגון שמייצר מוצרים ופתרונות. הבנת התהליך מפתחת ראיה הוליסטית של מחזור חיי המוצר ומספקת ידע וכלים ללוות ולנהל את המוצר בכל שלביו: שלב ייזום הרעיון, דיוק הגדרת הבעיה והדרישות של משתמשים פוטנציאליים, בחינת התכנות ברמה הפונקציונלית, ברמת הייצור וברמה העסקית, הגדרת פתרונות וליווי תהליך הפיתוח, היבטים שיווקיים והשקת המוצר כולל חשיפה לשוק וסיוע למכירות. בסיום התהליך, ביצוע משוב לשביעות רצון לקוחות לטובת המשך התפתחות המוצר, שיפור יכולותיו, והשגת יעדים עסקיים.
הביקוש לעובדים בעלי רקע ומומחיות אינטרדיסציפלינרית, אשר יודעים להוביל מוצרים להצלחה עסקית ולפתרון בעיות עמוקות של המשתמשים, נמצא בעליה מתמדת ופוגש מחסור משמעותי בקרב בוגרי.ות המוסדות האקדמיים. מקצוע ניהול המוצר משלב יכולות אנליטיות, יצירתיות והובלה עסקית. מסלול ההתמחות מיועד בכדי לספק לסטודנטים הבנה מעמיקה במחזור חיי מוצר-מהרעיון הראשוני ועד השקה וצמיחה. בתנאי השוק הנוכחיים, ככל שהמורכבות הטכנולוגית גדלה ודרישות הצרכן גדלות אף הן, הרי שהביקוש הצומח למנהלי.ות מוצר בעלי.ות הבנה עמוקה של תכנון מערכות, הבנת שוק, עיצוב חוויית משתמש ורקע עסקי דורש תוכנית הכשרה המשלבת את שלל האספקטים של ניהול מוצר. תוכנית זו תסייע לבוגרים.ות להשתלב בהצלחה בעולם התעסוקה המשתנה.
מסלול ההתמחות משלב ידע אקדמי עם פרקטיקות מתקדמות מהתעשייה, תוך דגש על ניהול מוצר מבוסס הבנת ההקשר העסקי, נתונים, כלים חדשניים, אינטגרציה בין צוותים, ושימוש בבינה מלאכותית ככלי עבודה מרכזי. במסגרת התוכנית המוצעת, הסטודנטים.ות יתנסו מעשית בבניית תוכנית עסקית למוצר. עבודתם תכלול אפיון בעיה ופתרון, ניתוח שוק, מהלכי שיווק והשקה וניתוח כלכלי מקצה לקצה. אנו מאמינים כי באמצעות התוכנית הסטודנטים.ות יקבלו כלים להתמודד בהצלחה ולהתקבל לתפקידי ניהול מוצר לאחר סיום מסלול ההתמחות.
מסלול ההתמחות מורכב מ-20 נ"ז חובה ו-10 נ"ז בחירה מתוך מגוון קורסי הבחירה המוצע בבית הספר להנדסת תעשייה וניהול.
* ההתמחות אינה מופיעה על גבי התואר
ייעוץ מקצועי ופיתוח מסלול ההתמחות: רן ארז- Product Lead at Monday.com, אמיר גרין- VP Product Management at SimilarWeb, תומר פישלר- Head of Marketing and Business Development at Flying Cargo
קורסי חובה בהתמחות בניהול מוצר (לתקציר הקורס לחצו על הכותרת)
מבוא לניהול מוצר (3 נ"ז)
הקורס מעניק הבנה מעמיקה על תפקיד מנהל המוצר. החל משלב זיהוי הבעיות של המשתמשים, גיבוש הרעיון המרכזי ואסטרטגיית המוצר, דרך עבודה עם צוותי הפיתוח על אפיון הפתרון, שיטות לתעדוף הפיצ’רים והשקת המוצר
חוויית משתמש ואפיון מוצר (2 נ"ז)
הקורס מספק כלים להבנת צרכי המשתמשים ואפיון חוויית המשתמש. נלמד כיצד לבצע מחקרי UX, להגדיר פרסונות ולמפות User Journeys. נעמיק באפיון ויזואלי של מוצר, כולל יצירת Wireframes ו-Prototypes, בדיקות שימושיות ושילוב עקרונות עיצוב ממשקים בפיתוח המוצר.
ניהול מוצר מבוסס נתונים (3 נ"ז)
בעידן הביג דאטה, ארגונים צוברים כמויות עצומות של נתונים המהווים יתרון תחרותי משמעותי. ניהול מוצר מבוסס דאטה מאפשר למנהלים להבין לעומק את התנהגות המשתמשים, למדוד הצלחה ולהניע החלטות אסטרטגיות מבוססות נתונים. בקורס נלמד כיצד לאסוף, לנתח ולהפיק תובנות מנתונים באמצעות כלים מתקדמים כמו Google Analytics ו-Amplitude, לצד עבודה מעשית עם Power BI Microsoft ונעמיק בהבנת מדדי הצלחה מרכזיים בעולם ניהול המוצר.
מרעיון למוצר (3 נ"ז)
בקורס נשלב בין כלים מרכזים בהנדסת תעשיה וניהול ואסטרטגיות עיצוב על מנת לגבש, לעצב ולבנות מוצר מאפס. הקורס כולל התנסות מעשית בבניית מוצר בפועל
אסטרטגיית מוצר וכוחות השוק (2 נ"ז)
הקורס מתמקד בגיבוש אסטרטגיה למוצר משלב ה-Product-Market Fit ועד פיתוח מנועי צמיחה. נלמד כיצד לזהות הזדמנויות בשוק, איך לקשור בין המודל העסקי למהות המוצר וכיצד למנף טקטיקות כמו Growth Hacking ויצירת-Network Effects כדי לשפר אימוץ (Adoption), שימור לקוחות (Retention) והגדלת כמות המשתמשים בצורה אורגנית (Referral)
אסטרטגיות שיווק בניהול מוצר (2 נ"ז)
הקורס מציג גישות לשיווק מוצר מהשלב הרעיון ועד להשקה וצמיחה. נלמד כיצד לבנות אסטרטגיית Go-to-Market, ליצור ביקוש (Demand Generation), לעבוד מול צוותי מרקטינג ומכירות ולתכנן קמפיינים מבוססי דאטה כדי להגדיל את אימוץ המוצר ולמקסם את השפעתו בשוק.
בינה מלאכותית למנהלי מוצר (3 נ"ז)
הקורס מציג את השפעת הבינה המלאכותית על עולם ניהול המוצר. נלמד כיצד להשתמש בכלי AI ו-GenAI לאפיון מוצרים, לבצע ולידציה של תוצרים מבוססי AI ולשלב יכולות AI כמו עיבוד שפה טבעית ואלגוריתמים לחיזוי התנהגות משתמשים בתוך חוויית המוצר. הקורס יכלול עבודת כיתה בקבוצות על הכלים ויתקיים בכיתת מחשבים.
Product Discovery מתקדם (2 נ"ז)
הקורס מתעמק בזיהוי בעיות וצרכים סמויים של משתמשים. נלמד כיצד להגדיר היפותזות מוצריות, כיצד להשתמש במתודולוגיות נפוצות כגון – Double Diamond ו Opportunity Solution Trees, לבנות פרוטוטייפים מהירים ולבצע תהליכי ולידציה מבוססי דאטה, תוך שימוש בתובנות מראיונות משתמשים כדי להבטיח שהמוצר עונה על צורך אמיתי.