הארץ: סטודנטים מהמחלקה לתקשורת חזותית מעצבים כרזות ללוח השנה של "יד ושם"

עדכונים

הארץ: סטודנטים מהמחלקה לתקשורת חזותית מעצבים כרזות ללוח השנה של "יד ושם"

 ׳׳השואה היא מזמן לא רק העובדות ההיסטוריות, אלא המשמעויות שלהן. העבודות האלה מציגות אותן".

לקראת השנה העברית החדשה, הפיץ בימים האחרונים ״יד ושם״ באלפי עותקים לוח שנה מעוטר בכרזות העוסקות בשואה. חלקן, כך נראה, עשויות להתפרש בעיני קהלים מסוימים כחסרות רגישות או אף בפרובוקטיביות.
ב״יד ושם״, מנגד, טוענים כי זו אחת הדרכים של המוסד ״לתת ביטוי רלוונטי ועכשווי יותר לזיכרון השואה״.

באחת הכרזות הבולטות ביותר בלוח השנה החדש, זו שמתלווה לחודש דצמבר, מוצגת תמונה מפורסמת של אסירים במחנה השמדה שוכבים בתאיהם. ואולם למרכז התמונה הוסף איור גדול של הדמות המצוירת במבי, תחת הכותרת: ״בשנת 1942 במבי כבש את ליבנו״. כך מקבל המתבונן בכרזה את הרושם כי האסירים צופים בסרט. את הכרזה עיצבה איה ד.פלדמן מ״שנקר״, והיא מתייחסת לכך שבשנת 42 בה הוחלט על הפיתרון הסופי, גם יצא לאקרנים סרטו המפורסם של וולט דיסני. כרזות נוספות מציגות כרטיס נסיעה חד־כיווני ברכבת, תחת הכותרת one way ticket (חודש מארס); חולצות מכופתרות רגילות, שמסודרות בארון בגדים, כשאחת מהן היא מדיו של אסיר במחנה השמדה (חודש אפריל); ותמרור דרכים המזהיר מפני רכבת עם הכיתוב: "1933-1945" (חודש מאי).

איריס רוזנברג, דוברת ״יד ושם״ ואחת ממנהלות הפרויקט, לא חושבת שיש טעם לפגם בעבודות שמוצגות בלוח השנה. לדבריה, " ״יד ושם״ לא מתעסק רק עם זיכרון השואה, אלא גם עם השואה בצורה עכשווית. הוא מאמין שהיא רלוונטית לחיים שלנו ושההוראה שלה אינה רק שיעור בהיסטוריה״.

הכרזות עוצבו כחלק מפרוייקט בשם ״מעצבים זיכרון״, שפועל כבר מזה עשור בבית הספר להוראת השואה ב״יד ושם״, בסיוע משרד ההסברה והתפוצות וועידת התפוצות.
מאות סטודנטים לעיצוב מבתי ספר בולטים בארץ, בהם בית הספר הגבוה לעיצוב שנקר ומכללת ויצ״ו חיפה, לקחו חלק בפרויקט, זאת לצד מעצבים גרפים ותיקים מהארץ ומהעולם וכן מאיירים חובבים מהקהל הרחב.
המשתתפים בפרויקט עברו השתלמות חינוכית בהנחיית יד ושם, ובסופה עיצבו את הכרזות שעוסקות בשואה, בזכרה ובמשמעותה.

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר