שרון טל, בוגרת המחלקה לעיצוב אופנה, מפתיעה בקולקציית גמר ייחודית

עדכונים

שרון טל, בוגרת המחלקה לעיצוב אופנה, מפתיעה בקולקציית גמר ייחודית

עשר השמלות מיציקות פלסטיק המרכיבות את קולקציית הגמר של שרון טל, שהוצגה בתצוגת האופנה השנתית של בוגרי שנקר, משקפות כישרון ודמיון של מעצבת צעירה ויצירתית שמוכנה לקחת סיכונים ולצאת להרפתקה. יש בהן משהו חדשני, שונה ובולט, ומאחוריהן תפישה מרתקת וחכמה של עולם האופנה והעיצוב, שבו טל עושה צעדים ראשונים. לדברי טל, מה שהוביל ליצירת הקולקציה הזאת היה הרצון להתאים את עולם האופנה למציאות ולגשר בין טכנולוגיות של ייצור המוני לבין מסורת ההוט קוטור. "הקסימה אותי היכולת ליצור משהו בהשראת העבר במכונה הכי מודרנית שיש", היא אומרת.

 
הפרוייקט החדשני זכה לתשבחות מפי כל והוא מעניין גם מההיבט הפיתוח שלו, שכן טל פיתחה את החומר בסיוע המחלקה להנדסת פלסטיקה בשנקר. פרופסור חנה דודיוק ,ראש המחלקה להנדסת פלסטיקה ופולימרים בשנקר ציינה בדבריה כי " האופנה בת זמננו עושה שימוש ומנצלת את הפוטנציאל והמאגר הבלתי נדלה של החומרים הפלסטיים והפולימרים. השימוש המסורתי בתעשית האופנה מבוסס על סיבי פוליאסטר ,אקריל וכותנה. השימוש בבדים "יצוקים" מחומרים פלסטיים כמעט ולא קיים. שרון טל ,בוגרת המחלקה לאופנה בשנקר, יזמה את הניצול של הטכנולוגיה של החומרים הפלסטיים הקיימת בשנקר והפכה אותו לקונספט חדשני ומקורי – בד מפלסטיק המבוסס על נגזרות סיליקוניות .הבחירה בסיליקון נובעת מהקומפטביליות שלו עם גוף האדם ,היכולת להעניק ל"בד" הסיליקוני צורתיות וצבע לפי עיצובה של שרון לקבלת בגד שהינו אסטטי ולביש ובעל מראה ייחודי."

 התוצאה, שטל בחרה לכנות "מאס-קוטור", אכן משקפת את השילוב בין חדש לבין ישן ובין טכנולוגיה לבין אומנות. יש בה מצד אחד קישוטיות בסגנון רוקוקוקווים מפותלים, עיטורים עמוסים ומחוכים – ומצד שני שימוש בפלסטיק, בגזרות מודרניות וברוכסנים בולטים. ובנוסף יש הרבה פרטים השואבים השראה מאופנה עילית, שבין מאפייניה רקמות, תחרות, אבנים, פאייטים ובדים יקרים כמו אורגנזה משי.

הכל התחיל, מספרת טל, בשרשרת פלסטיק בדוגמת תחרה שקנתה בחנות ברובע המארה בפאריס. מאותו רגע הרעיון לא הרפה ממנה. כמו השרשרת – וכמו כיסאות הפלסטיק שעיצב פיליפ סטארק בהשראת כורסאות בסגנון לואי ה-14 – היא החליטה ליצור שמלות מחומר תעשייתי שאינו שייך לעולם האופנה, ולשוות לו מראה יוקרתי. קוטור בייצור המוני.

טל היתה באותה תקופה בסטאז' אצל אלבר אלבז בבית האופנה לנוון . לא ידעתי מה זה פלסטיק, אילו תהליכים הוא עובר. אבל ידעתי שאני זקוקה לחומר שיתאים לדרישות של בגד, שיהיה נוח, קל יחסית, גמיש, חזק. הרבה חומרים נקרעו, התקשו מדי או פשוט נראו רע", היא מסבירה. היא ביקרה במפעלים ונעזרה, כאמור, במחלקת הפלסטיקה בשנקר . היא חתכה דוגמאות תחרה בעץ, ציירה אותן במחשב, איירה גזרות, מדדה על דוגמנית (כמו בתהליך של אופנה עילית) טואלים, תיקנה ומדדה שוב. בעזרת תוכנת מחשב סרקה את הגזרות למחשב ובנתה את התבניות ליציקה, אם בדוגמת תחרה ואם בבליטות המדמות אבני סוורובסקי, פאייטים ועוד. היא השתמשה בתבניות עשויות מפלסטיק, המשמשות למודלים ראשוניים בקווי ייצור וזולות יותר מתבניות פלדה (יישום הטכנולוגיה בתחום האופנה – שמאפשרת שכפול של אותה גזרה בצבעים שונים בתוך דקות ספורות – עוגן בהליכי רישום פטנט בארצות הברית).

לכל השמלות בטנת משי אורגנזה, התפורה לפלסטיק בעזרת מכונה המשמשת לבגדי עור. לעומת זאת בשאיפתה שלה להתאים את עולם האופנה למציאות של היום ולייצור ההמוני, מיקמה טל את דוגמת התחרה בתבנית עצמה על הגזרה, ופירוש הדבר שבייצור הדוגמה מוטבעת בבגד ולא צריך לתפור ולהדביק אותה בעבודת יד כמקובל באופנה עילית. טל אינה נדרשת להסברים על מסחריות, כסטודנטית לאופנה הדמיון והנועזות שלה מבורכים, ובכל זאת אפשר לשאול איך הופכים את הרעיון מקונצפטואלי למסחרי. הרי למרות המראה היוקרתי, בטנות המשי אורגנזה, הגזרות הייחודיות ויופיין הבולט של השמלות, רק נשים מעטות, אם בכלל, ייאותו להתהלך בשמלת פלסטיק, גם במקומות שהטמפרטורות והלחות אינן מרקיעות בהם ל-70% ויותר.

 "ראשית, אפשר ליצור אביזרים, ובתחום הזה השמים הם הגבול", אומרת טל (ואכן לא מעט אביזרים מפלסטיק כבר כבשו להם מקום, למשל הנעליים של המותג הברזילאי "מליסה" שטל השתמשה בהן בתצוגה אמש). "אשר לבגדים, אפשר להפוך את אלמנט הפלסטיק למינימליסטי יותר, לעדן אותו. לשים אותו, למשל, רק במקום מסוים בבגד". 

בחודש הבא תיסע טל ללונדון, בעקבות בעלה שנרשם ללימודים שם. דומה שהעיר הזאת, שהיא מוקד משיכה לכשרונות והוציאה מתוכה לא מעט מעצבים שוברי מוסכמות, היא המקום המתאים בשבילה למצוא את הדרך לתעל את הכשרון שלה.

 

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר