רגע לפני שנסגרות ההרשמות לשנת הלימודים תשפ"א: מה ההבדל בין הנדסת תוכנה לבין מדעי המחשב?

חדשות ואירועים

רגע לפני שנסגרות ההרשמות לשנת הלימודים תשפ"א: מה ההבדל בין הנדסת תוכנה לבין מדעי המחשב?

מועמדים רבים לתואר ראשון המתעניינים בלימודים אקדמיים בתחומי ההנדסה והמחשבים שואלים את עצמם "האם כדאי לי ללמוד מדעי המחשב או הנדסת תוכנה?" ו"איפה כדאי ללמוד מדעי המחשב או הנדסת תוכנה על מנת לקבל הכשרה מספקת וכלים פרקטיים להשתלבות בתעשייה?".

לשני העולמות, אומנם, ישנה חפיפה מסוימת אבל הדגשים הניתנים בכל תואר שונים הן מבחינת ידע תיאורטי והן מבחינת הכשרה פרקטית.

בכתבה זו אנסה לעמוד את ההבדלים בין שני התחומים, ולהבין מה הם היתרונות בלימודי הנדסת תוכנה בכלל ובפרט במחלקה להנדסת תוכנה בשנקר.

מדעי המחשב הוא תחום תיאורטי ומחקרי. כשמו כן הוא, עיקרו הוא המדע. הדגש בלימודי תואר במדעי המחשב הוא יותר בנושאים תיאורטיים, כגון ניתוח אלגוריתמים שונים, חקירה ופתרון של בעיות ספציפיות. כתוצאה מכך, הקורסים הנלמדים בתואר הינם בדגש מתמטי ומדעי. דוגמאות לקורסים מתקדמים שנלמדים בתואר זה הם: פיתוח אלגוריתמים, אוטומטים, קורסי מתמטיקה ועוד. משך התואר במדעי המחשב הוא שלוש שנים.

לעומת זאת, תחום הנדסת תוכנה, הוא תחום שצמח מתוך מדעי המחשב, מתוך מטרה להכשיר מהנדסים שיש להם כלים פרקטיים, באמצעות שיטות ומתודולוגיות הנדסיות, לפיתוח תוכנות ואפליקציות, מערכות מידע, פתרונות וטכנולוגיות מגוונות. מהנדס תוכנה מקבל הן את הבסיס המדעי, הכולל קורסים תיאורטיים ומתמטיקה, כמו במדעי המחשב, והן בסיס הנדסי. הבסיס ההנדסי מאפשר לנתח חלופות הנדסיות, לבחון אלטרנטיבות טכנולוגיות לפי דרישות מערכת, לפתח מערכות מורכבות בעלות היקפים גדולים.

לימודי הנדסת תוכנה נותנים את הידע והכלים לאפיון, לתכנון, למחקר, ליישום, לתחזוקה, ולאיכות ובדיקות תוכנה. זאת מתוך מטרה לשפר את אמינות, יעילות, ואופטימליות התוכנה המפותחת, להקטין עלויות תפעול ותחזוקה ולייעל תהליכים וקבלת החלטות. כמו כן, מהנדס תוכנה נדרש לעבוד בצוות. עבודת צוות, ניהול פרויקטים, ניהול משאבים, לוחות זמנים, תעדוף משימות משמעותיות בתהליך הפיתוח. לעומת תואר במדעי המחשב, תואר בהנדסת תוכנה נמשך כארבע שנים ובסיומו מקבל הבוגר תואר ראשון וגם זכאות להירשם בפנקס המהנדסים.

המחלקה להנדסת תוכנה בשנקר מכשירה מהנדסי תוכנה מצויינים שבסופו של תהליך וגם במהלכו, משתלבים בתפקידים מגוונים בהייטק. המחלקה להנדסת תוכנה בשנקר מעניקה את התואר B.Sc (בוגר במדעים).

בתור סטודנטית שלמדה במחלקה, אני חושבת שיש יתרונות רבים לבחור לימודי הנדסת תוכנה בשנקר מהסיבות הבאות:

ראשית, המחלקה להנדסת תוכנה בשנקר ידועה בשילוב אופטימלי של תיאוריה ופרקטיקה ברמה מקצועית אקדמית גבוהה במיוחד, תוך דגש על הכשרה מעשית לצורך השתלבות בתעשיית ההייטק, בנוסף, שימוש בכלים בקדמת הטכנולוגיה העולמית ובליווי האישי שמקבל כל סטודנט.

שנית, לצד לימודי יסוד חיוניים בהנדסת תוכנה, בוחרים הסטודנטים בלימודי רצף עכשוויים, מקצועיים ופרקטיים. לימודי הרצף כוללים קורסים בתחומי הנדסת אבטחה, IoT, הנדסת משחקים, Full Stack, מחשוב ענן, למידת מכונה יישומית, מחשוב מובייל, בינה מלאכותית ועוד קורסים פרקטיים הנמצאים בקדמת הטכנולוגיה ונדרשים בהייטק.

שלישית, בשנה הרביעית לתואר הסטודנטים עובדים על פרויקט גמר מעשי. כל סטודנט יכול לבחור נושא לפי רצף הקורסים הפרקטיים שלמד, או טכנולוגיה שרוצה לחקור ולהתנסות בה. פרויקט הגמר מתבצע בקבוצות של סטודנטים, עם דגש על מחקר, היקף ומורכבות הנדסית, עבודת צוות, יישום ופיתוח של אפליקציה או מערכת בתחום ההתמחות.

רביעית, מסלול הלימודים הגמיש מאפשר שילוב עבודה ולימודים, כאשר רוב הסטודנטים משתלבים בהייטק עוד במהלך הלימודים. הבוגרים משתלבים בקלות בתעשיית ההייטק ובאקדמיה בתארים מתקדמים באוניברסיטאות בארץ ובעולם.

מתוך זווית הראיה שלי כסטודנטית שבחרה ללמוד במחלקה, מאוד אהבתי את השילוב שיש למחלקה עם מחלקות העיצוב ואת שיתוף הפעולה בין המחלקות ביצירת פרויקטים משותפים משמעותיים. סטודנטים אחרים שיתפו פעולה עם המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה, ויש קבוצות שעובדות על פרויקטי גמר בשיתוף התעשייה, כגון פרטנר תקשורת, מוטורולה ישראל, המכללה האקדמית בוינגייט ועוד.

היחס שקיבלתי כסטודנטית הוא יחס מאוד אישי, גם לאורך התואר וגם בעבודה על פרויקט הגמר שהצוות שלי הונחה על ידי שני מנחים מהמחלקה (היינו שלושה אנשים בצוות).

גם מבחינת לימודי הרצף במחלקה שסיפקו כלים ומיומנויות בטכנולוגיות הכי עדכניות ורלוונטיות להשתלבות בתעשייה.

נכתב ע"י מאיה ריקליס – בוגרת המחלקה להנדסת תוכנה בשנקר

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר