מברברים את עצמכם לדעת ברשת? מומחה לניטור מידע ברשתות חברתיות הרצה במחלקה להנדסת תעשייה וניהול על טרנדים וניהול משברים

חדשות ואירועים

מברברים את עצמכם לדעת ברשת? מומחה לניטור מידע ברשתות חברתיות הרצה במחלקה להנדסת תעשייה וניהול על טרנדים וניהול משברים

מחקר מקיף שבוצע לאחרונה אודות הזירה המקוונת בישראל, מצא כי כמחצית מזמנם הפנוי של הישראלים מוקדש לגלישה באינטרנט, עם ממוצע של כ-6.2 שעות בקרב תושבי המרכז וכ-4.3 שעות בפריפריה. 94.3% ממשתמשי האינטרנט בארץ, שמספרם עומד על כ-5.6 מיליון, מבלים כשליש מזמן הגלישה שלהם ברשתות חברתיות ומפרסמים מדי יום כ-700 אלף (!) פוסטים בנושאים שונים. באותו פרק זמן, מספיקים אמצעי התקשורת הפורמליים לפרסם 3,000 אייטמים בלבד, שהם כ-0.4% מה"תוצרת" החברתית.

מה משמעות הנתונים הללו וכיצד ניתן לתרגם אותם לאסטרטגיה עסקית? רביב טל – מנכ"ל חברת Vigo, המתמחה בניטור מידע מהרשתות החברתיות – התארח במחלקה להנדסת תעשייה וניהול וסיפר על הדרכים לעשות סדר באוקיינוס השוצף של המדיה החברתית.

"הרשתות החברתיות בישראל הן עולם לא קל": טל רביב במחלקה להנדסת תעשייה וניהול (צילום: אחיקם בן-יוסף)

"הרשתות החברתיות שינו באופן מוחלט את האופן בו אנו צורכים מידע, יוצרים ומשמרים קשרים אישיים ופומביים", אמר רביב בפתח הרצאתו, שהתקיימה במסגרת קורס "בינה עסקית" שמלמדת מיכל קורן: "בניגוד לערוצי תקשורת אחרים, הן מתאפיינות במהירות, נגישות וגלובליות ומצריכות פלטפורמה טכנולוגית פשוטה ליצירת תוכן". 

"ל-4 מיליון ישראלים יש חשבון פייסבוק פעיל, מולו הם מבלים בממוצע כשעתיים וחצי ביום", סקר רביב את הזירה המקומית: "כ-2.5 מיליון גולשים מתייעצים מדי יום בפורומים שונים, וזאת בלי להזכיר מיליוני הודעות שעוברות בווטסאפ". 

בעוד הרשתות החברתיות האמריקניות מתאפיינות ב"חשיבה חיובית", עם כ-60% פוסטים מפרגנים, הגולשים הישראלים מעדיפים "לשחרר קיטור" ולפרסם בעיקר פוסטים זועמים/מתוסכלים/ביקורתיים. "הרשת הישראלית היא מקום לא קל ומלאה בקללות, עקיצות וגישה כללית שלילית", אמר רביב והוסיף כי "הגולשים הישראלים מרשים לעצמם להתבטא באופן שלא היו מעזים לעשות בשם זירה אחרת, גם כשהם מזוהים ופרטיהם חשופים לכל". 

 כמה עולה מילקי בברלין? הפוסט של נאור נרקיס שהצית מחאה עממית בישראל (צילומסך)

הדינאמיות העצומה של הרשתות החברתיות והאצבע הקלה של הגולשים על כפתורי ה"לייק" והשיתוף, יכולים להפוך בקלות למשברים פוליטיים/תקשורתיים/עסקיים. "כל משבר רשת בנוי מ-3 רגליים", אמר רביב בעקבות ניתוח אינספור אירועים: "התוכן, הזירה בה פורסם לראשונה וקצב השיתוף וההפצה שלו". לדבריו, לאחר שמשברים תופסים תאוצה ברשת (כמו למשל: המחאה על מחירי הקוטג' והמילקי והתגובות לפרסומות הסקסיסטיות של "אגדיר" ובירה "גולדסטאר") הם זוכים להתייחסות נרחבת בתקשורת המסורתית והופכים לבעלי נפח והשפעה. 

במסגרת פעילותה של חברת "Vigo", מנוטרים מדי יום למעלה מ-700 אלף פוסטים ברשתות החברתיות השונות, מה שמאפשר ללקוחותיה תגובה מהירה לאירועים נקודתיים, רגע לפני הפיכתם למשברים. רביב סיפר כי חלק מהנתונים נאספים מהחברות עצמן, דוגמת "טוויטר", עמה יש להם הסכמי שיתוף מידע, סריקות אחר מילות מפתח ונושאים בעלי פרופיל גבוה ומעקב מתמיד אחר השיח המתנהל ברשת. 

חתול (בלי) תעלול: החיה האהובה על אומת הרשת (אילוסטרציה: agirlnamednee, Flickr – ברישיון שיתופי)

"המידע הפומבי ברשתות החברתיות יכול לעזור כמודיעין עסקי", סיפר רביב והדגים: "אם מנכ"ל של חברה מתחרה עשה צ'ק-אין בפריז, זה יכול לרמז על מהלך אותו הוא מוביל; מעקב אחרי חשבונות לינקדין של בכירים בתעשייה יכול לחשוף גיוסים ותהליכים שונים".

"פייסבוק הפכה לפלטפורמה לשירות לקוחות, כשהזמן שעובר מרגע פרסום פוסט עד לקבלת תגובה נמדד ונחשף לחברים ולעוקבים", סיכם רביב והוסיף כי "מרבית הטרנדים בשנים האחרונות התחילו ברשת וחברות חכמות הן אלו שיודעות איך "לרכוב על הגל" של השיח המדובר באותו רגע ולמנף אותו לצרכיהן". 

אילוסטרציה בראש העמוד: Daniel Iverse, Flickr – ברישיון שיתופי

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר