המחלקה להנדסת תוכנה בשנקר בראייה בטחונית. חלק ב׳: אסטרטגיות למניעת טרור

פרויקטים

המחלקה להנדסת תוכנה בשנקר בראייה בטחונית. חלק ב׳: אסטרטגיות למניעת טרור

בכתבה זו, בהמשך לכתבה הקודמת בה סיקרתי פרויקטי גמר במחלקה להנדסת תוכנה אשר עוסקים במערכות עזר ללוחמה בשטח בזמן אמת עבור צה"ל, אסקר הפעם פרויקטים אשר עוסקים בתוכנות אסטרטגיות למניעת טרור שגם הם מסייעים רבות לקבלת החלטות חשובות והרחבת תמונת המודיעין, כל זאת בהמשך לתיאור הקו הביטחוני שהמחלקה מעודדת מבחינת שיתופי פעולה עם גורמים צבאים ועם מחלקות מגוונות בשנקר.

חשוב לציין שכל פרויקט מתמקד בפן ספציפי, תוך מטרות ייעודיות לפתרון הבעיה שהציב לעצמו לפתור, אך המשותף לכולם זה מניעת הטרור וקבלת תמונת מודיעין מדויקת על המצב בשטח.

אחד הפרויקטים הוא "MAKHELA" של הסטודנטים סבטה גימפלסון ויניב בן חמו בהנחיית ד"ר יונית רושו ומר יצחק נודלר.

מטרת הפרויקט מבחינה צבאית היא לקבל מודיעין של שיח מקצועי ברשת הטוויטר אודות אירן. הרשת מוצפת בשיח נרחב ומפוזר אודות נושאים ביטחוניים העוסקים באיראן, וקיים קושי אמיתי להציג תמונת מצב עדכנית אודות השיח. מערכת מקהלה נוצרה על מנת לאפשר לאנליסטים וחוקרים מקהילות מודיעין לקבל תמונת מצב של השיח המקצועי אודות איראן ברשת הטוויטר, לראות שינויים בקרב משפיענים, לשאול שאלות מחקר ולהבין מי משפיע ומה הוא אומר. המערכת מנגישה את המידע באופן ויזואלי ואינטראקטיבי ובכך מקלה על קבלת ההחלטות של המשתמש.

ראיינתי את סבטה ויניב, מתכנתי הפרויקט, על מנת להבין עוד על מהות המערכת ועל תהליך העבודה. לדבריהם, עקב מורכבות הנושא של הפרויקט שעוסק במודלים מורכבים ובניתוח רשתות חברתיות, נושאים שלא נלמדים בקורסים ספציפיים בתואר מה שכן סייע להם כבסיס לתחילת הפרויקט הוא מגוון הקורסים שהיו לאורך התואר שסיפקו מרחב ידע שבעזרתו יכלו להתמודד עם הבעיות של תכנון הפרויקט, כמו למשל, הקורס מבוא לאלגוריתמים שסיפק להם ידע בנושאי אלגוריתמים שונים לפתרון בעיות וכך האלגוריתם שלמדו מקבלים משמעות אחרת.

בנוסף הם מציינים שההדרכה של המנחים שלהם הייתה מאוד ממוקדת, היו איתם יד ויד לאורך כל הפרויקט, סיפקו להם אתגרים רבים, תמיד היו שם בשבילם לשאלות והכוונה והיה שיתוף פעולה מצוין הן עם המנחים והן בצוות.

כמו כן לאחר פיתוח המערכת הם מספרים שרצו לבדוק אותה על נושא מסוים (לא בהכרח איראן) על מנת לבדוק אם היא מהמינה. לכן אתחלו את המערכת מאפס על תחום הידע ,"אנרגיה ירוקה" ו"דלקים ירוקים" והמערכת ידעה להביא להם פוסטים מטוויטר של חמישים משפיענים בתחום האנרגיה הירוקה על ידי הכנסת מילות מפתח על ידי המשתמש. כמו כן הם מתארים, שניתן גם להזין משפט כקלט למערכת והמערכת מחזירה פוסטים עם הכי הרבה מילים מהמשפט שהוכנס. כלומר מערכת "מקהלה" מהווה פתרון לא רק לפן הצבאי אלא למגוון רחב של תחומי עניין שעבורם יש שיח חברתי של משפעינים ברשת טוויטר והמשתמש יכול בעצם להפעיל אותה על כל נושא שברצונו לבחון את השיח של משפיענים ברשת וכן להסיק תובנות קרטיות בנושא.

פרויקט זה סוקר רבות בתקשורת:

פרויקט נוסף שסוקר בהרחבה באתר גיקטיים אשר מתמודד עם אתגר ביטחוני בסוגיית איום שליחת הבלונים עם מטענים ואמצעי חבלה מרצועת עזה לעבר ישראל הוא BODS – Balloon Object Detection System  של הסטודנטים : דור מנוסה, סהר גזר, אורי כפיר בהנחיית פרופ' אביבית לוי.

איומי הבלונים שנושאים עמם מטענים ואמצעי חבלה מרצועת עזה, שגרמו להצתות ביישובי הדרום, היווה מוטיבציה מרכזית לפיתוח מערכת BODS – מערכת זמן אמת מבוססת בינה מלאכותית לזיהוי בלונים באוויר והתראה על הופעתם. מערכת הראייה הממוחשבת BODS- Balloon Object Detection System, מתבססת על פיתוח אלגוריתם ייחודי המשתמש בטכנולוגיות לעיבוד תמונה בשילוב רשת נוירונים, אשר הוכיח יכולת מבצעית לזהות בלונים באוויר אפילו בתנאי ראות לקויים, ושיפר ביותר מפי 30 את מרחק הזיהוי לעומת אלגוריתמים ידועים קודמים. המערכת משלבת שליטה ובקרה במספר מוקדי מידע (לפי מיקומי מצלמות סטטיות בשטח), ומספקת התראות בזמן אמת על זיהוי בלונים, ואיסוף סטטיסטיקה לצורכי ניתוח.

פרויקט זה סוקר בהרחבה באתר גיקטיים הטכנולוגי.

פרויקט נוסף בתחום האנליטי:

מערכת לניתוח חשבונות משתמשי Instagram לזיהוי אם הם מנוהלים ע״י רובוטים.

המערכת מנתחת את תוכן הפרופיל ואת התנהגותו ברשת ומסווגים את אמינות המשתמש: אמיתי או מזויף. במבט קדימה: המערכת תוכל לזהות פרופיל מזויף שמטרתו חטיפת חיילים. סטודנטים: אלדד כורם, טרי מאיר, יותם ניצן. מנחים: ד"ר ריבה שלום, ד"ר יגאל הופנר.

לסיכום, ניתן לראות את מגוון הפרויקטים שנעשו במחלקה לאורך השנים בתחומים צבאיים מגוונים שמחולקים בפני עצמם לתחומים שונים, ואת הרצון של הסטודנטים לפתור בעיות במגוון רחב של נושאים בוערים בתחום הביטחון, הצבא והצלת חיי אדם בדגש על שיתופי פעולה רבים שנעשו כמו מוטורולה ישראל, חיל מודיעין וגם שיתופי פעולה עם מחלקות שונות בשנקר כמו אלקטרוניקה וחשמל, עיצוב תעשייתי ועוד.

כל זאת, תוך מעורבות של המחלקה בהובלת ד"ר יונית רושו באירועים, כנסים הרצאות ושיתופי פעולה עם גופים ויחידות צבאיות.

נכתב ע"י מאיה ריקליס

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר