דור התכשיטים | המחלקה לעיצוב תכשיטים חוגגת 25 שנה

נקסוס

דור התכשיטים | המחלקה לעיצוב תכשיטים חוגגת 25 שנה

המחלקה לעיצוב תכשיטים ע"ש אליס גוטסמן בשנקר מציינת 25 שנה להיווסדה בתערוכה חגיגית המפגישה בין מעצבי תכשיטים, בוגרי וסגל המחלקה לאורך השנים. תערוכת "דור" באוצרות הגר בן שלום, מציגה אינטרפרטציות שונות של המושג "דור", על ידי בוגרי המחלקה ומרציה ביצירה משותפת, בין-דורית. נפגשנו עם כמה מהמציגים והמציגות כדי לגלות מה השתנה והעמיק ביחס שלהם לתכשיטים ולעיצוב תכשיטים, לעמוד על הדרכים השונות בהן פרשו את המונח "דור" בעבודותיהם ולשאול מה צופן למחלקה המשפחתית והמצליחה בעתיד. 

יעל אוליאל, ראשת המחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר מספרת על התערוכה: "אנחנו מאוד נרגשים מהאירוע המשמעותי שמתרחש אצלנו. בעיקר בגלל הקונספט הייחודי שבנינו לכבוד הרגע הזה. חשבנו שהמילה דור מביאה איתה הזדמנות  להסתכל גם היסטורית וגם תרבותית וחברתית.על מה השגנו.  מה קרה בזמן הזה? לאן פנינו מועדות? הדבר הזה הוביל אותנו למחשבה שאפשר ליצור פורמט ייחודי."

אוליאל מסבירה על הקונספט יוצא הדופן של התערוכה:
"פורסם  קול קורא למרצי ובוגרי המחלקה שהציע את קונספט מחשבה בין דורית ,  המאפשר עבודה משותפת רב גילאית. בצוותים שעלו בהגרלה בין מרצים ובוגרים. בזכות הקשר המיוחד שלנו עם הבוגרים הייתה היענות גדולה."

כל העבודות המוצגות הן מקוריות  ונוצרו במיוחד עבור התערוכה. החיבור בין מרצים במחלקה לדורותיה לבין בוגרים, הוליד יצירות מרתקות ומגוונות המתייחסות באופן ייחודי למושג "דור".

דניאלה שריה ורחל דהן תענך התייחסו בעבודותיהן לחיבור ולרצף שעליו מצוי דור ואליו הוא מתחבר כחוליות בשרשרת. בחיבור בין עבודותיהן מתגלה רצף נוסף:

דניאלה:
"תכשיט עבורי הוא תנועה או פעולה, במובן שהא חפץ שבמהותו ענידה- פעולת חיבור לגוף חי, נושם, זז. בעיניי התנועה היא החיים שהופכים את החפץ לתכשיט, הוא מקבל אותם לעצמו מתוך החיבור לגוף מסוים או מתוך מעבר מגוף לגוף. זו יכולה להיות התנועה הפיזית או גם תנועה במובן של רגש, סיפורים וזיכרונות  שהוא צובר, או מייצר בין אנשים."


רחל: "
תכשיט בשבילי הוא אמצעי ביטוי, דו כיווני. ראשית כיוצרת שיוצרת גם תכשיטים זו דרך שלי לומר משהו, להתייחס לנושא מסויים, להתכתב עם תרבות כלשהי או הלך רוח.

כעונדת תכשיטים הבחירה שלי מאפשרת לי גם להתבטא, לנקוט עמדה, לעיתים זו עמדה אסתטית ולעיתים היא טעונה בעוד רבדים. רוב התכשיטים שאני יוצרת הם ״לשימוש עצמי״, מה שמאחד את הצורפת עם העונדת."

לרחל חיבור נוסף בשרשרת, שכן היא בעצמה דור שני לעיצוב תכשיטים: "אבא שלי ישראל דהן הוא צורף גם כן, כמרצה שעבד שנים במחלקה לצורפות בבצלאל הוא לימד הרבה מאוד ממרצי המחלקה שלנו בשנקר. בחנוכה לפני כמה שנים יזמנו סדנא של עיצוב ויצירת חנוכיות סביב חנוכה ואבא שלי העביר אותה לסטודנטים שלי, היה מרגש מאוד, מורשת ומסורת הם ערכים משמעותיים מאוד בצורפות." 

נוי אלון ופלג מרסדס מתיתיהו יצקו מההיסטוריה האישית והמשפחתית שלהן אל תוך הפרויקט המשותף. 

נוי: "תכשיט הוא אובייקט רגשי. הוא עבודת אמנות פונקציונלית. הוא כלי לתקשורת. הוא גם ייצוג חיצוני לעולם פנימי אישי."


פלג: "תכשיט בשבילי הוא יצירת אומנות לכל דבר,הוא אמצעי תקשורת. סוג של תיעוד אישי שאוצר בתוכו זמן ומקום. כל תכשיט הוא פיסת זיכרון שנשארת איתי. זהו הוא חור הצצה אל מאחוריי הקלעים של העונד."

"בתערוכה יש הרבה מאוד עבודות שהם גם ראי של הזמן והמקום שבו אנחנו עובדות. אי אפשר להתעלם מכך שאנחנו חיים את השביעי באוקטובר יום-יום. אין ספק שהאירוע הזה שינה את פני החברה הישראלית. הרבה מאוד עבודות מגיבות במושג של דור, גם לאירוע הזה. כמו שאומרים, 'דור שלא ידע את משה', אז אנחנו דור שידע אולי ידע הרבה מאוד."  אומרת יעל אוליאל.

ואכן, חלק מהעבודות בתערוכה מתייחסות למשמעות ולייחודיות שהמושג "דור" טומן בחובו, בהקשר של זהות יהודית.

ביצירותיהם, נועה לי שקד ואוריאל מירון ניהלו דו-שיח בהקשר לזכרון השואה. 

נועה: "תכשיט בשבילי הוא אמצעי תקשורת. האפשרות לומר לעולם מי אני כרגע, מה מניע אותי, מה עובר עלי. אני יכולה לענוד את האמנות שלי על הגוף ולספר סיפור."

"מתוך היצירה עולה המתח שבין הגנה עצמית לתקיפה, ושאלות על שימוש בכח כשמדובר בזכרון השואה."


אוריאל: "העבודה חותרת תחת הניסיון – המגולם ע"י הטלאי – של חברה או תרבות להשליט סדר ברור ומוחלט המבחין בין 'אנחנו' ו'הם'."

גם הגר בן שלום וסתיו כהן מתייחסות למשמעות השורשית של השתייכות שבמושג "דור". ביצירתן המשותפת "בית והר" מבטאות תקווה וכמיהה ליציבות, עמידות, לחום ושייכות, דימוי הבית והצבע הצהוב מרפרר לזיכרון הטרי של אירועי השביעי באוקטובר ולנושא החטופות והחטופים. 

התערוכה נפתחה בחמישי האחרון באירוע חגיגי, בו נפגשו דורות של מעצבי תכשיטים, בוגרים, מרצים, וראשי המחלקה לאורך כל שנותיה. 

ראשי המחלקה לעיצוב תכשיטים לפי סדר כהונתם (מימין לשמאל): פרופ' דגנית שטרן שוקן, שרון קרן, אורי סאמט ויעל אוליאל. (צילום: אחיקם בן יוסף)

אורי סאמט, ראש המחלקה לשעבר ברך:

"לקראת פתיחת השנה האקדמית של 2023, נכנסתי לחדר של דרורה מתאמת המחלקה שלנו והעליתי את הרעיון של ציון מעמד 25 שנה למחלקה בתערוכה חגיגית. תאריך הפתיחה נקבע לנובמבר 23. המועד נדחה בתקווה שנחזור לשיגרה כמה שיותר מהר. והנה אנחנו שנה וחצי אחרי המועד הראשון שתוכנן לתערוכה."

"מחלקה קטנה שהוקמה בתחילת הדרך. ב-3 חדרים קטנים במסדרון בשנקר,  היום  המחלקה לעיצוב תכשיטים היא אחת  המחלקות הגדולות והנחשבות בעולם, עם מרצים ובוגרים שזוכים בהוקרה בינלאומית, מציגים בתערוכות ובפלטפורמות חשובות וזוכים בפרסים ראשונים בתחרויות נחשבות. אנחנו מאוד גאים להיות פה." 

יעל אוליאל משתפת שהתערוכה היא רק ההתחלה:
"אני בטוחה  שצפויים למחלקה אירועים וציוני דרך משמעותיים , המטרה שלנו היא להמשיך ולהציג את המחלקה בארץ ובזירה הבינלאומית. 

תערוכת "דור" של המחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר מוצגת בגלרית פריסקופ
בן יהודה, 176 ת"א
ימים ב'-ה' 17:00-20:00

ו'-ש'  11:00-13:00

נעילה: 22.2.25

למידע נוסף אודות התערוכה>>

בראש העמוד: עבודתה של קטי שפר, ״I Generated", מתוך התערוכה. "מסע אל תוך השכבות הפנימיות המרכיבות את סיפור חיינו, כאשר כל עשור מסמל דור פנימי ומיוצג על ידי אובייקט הנושא את טביעת האצבע הייחודית של אותה תקופה."

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר