הדור הבא: כנס פורום שנקר התשיעי יעסוק בתרבות צעירים עכשווית בישראל

כנסים

הדור הבא: כנס פורום שנקר התשיעי יעסוק בתרבות צעירים עכשווית בישראל

מדור הבּיט של שנות החמישים, דרך דור ההיפּ של שנות השישים, ועד דור ה-like של ימינו, נדמה כי העולם שלאחר מלחמת העולם השנייה שייך לצעירים. "אני מקווה למות לפני שאהיה זקן", שר פיט טאוסנד על הדור שלו בשנות השישים, וג'רי רובין וחבריו למאבק נגד מלחמת ויאטנם הצהירו: "אל תסמכו על אף אחד מעל גיל 30". אך האם העולם באמת שייך לצעירים?

בתחילת 2010 פרסם חוקר התרבות ד"ר גדעון עפרת ספרון שכותרתו "אמנות מינורית: אמנות בישראל בשחר שנות האלפיים". הספר, שיצא לאור במהדורה של 300 עותקים ועבר מיד ליד בין אמנים ומבקרים, הינו כתב-גינוי כנגד ריקנותה של תרבות הצעירים העכשווית. הטענה המרכזית של עפרת היא כי מיתוס הנעורים, שתחילתו בעידן הרומנטי ושיאו בערכי האוונגרד של המודרניזם המהפכני, הגיע לקיצו. הביטוי לכך באמנות, לפי עפרת, הינו ערב-הרב של אמנים צעירים המייצרים אמנות "מינורית" שאינה שואפת לחדש את שפת האמנות, לזעזע את הצופה או לשנות את המציאות, ומסתפקת בייצור של צורות אמנות ממוחזרות עבור השוק ואופנותיו המתחלפות.

פורום שנקר לתרבות, אמנות וחברה מבקש להרים את הכפפה שהטיל עפרת, ולהקדיש את הכנס השנתי המרכזי שלו לדיון ראשון מסוגו בתרבות צעירים בישראל. הכנס "הדור הבא" מבקש לתת במה לדור הצעיר של מעצבי התרבות בישראל, כמו גם למבקריהם. האם קינתו של עפרת על ריקנותם של הצעירים משקפת מצב תרבותי חדש וראוי לגינוי, או פער דורות בלתי נמנע? מהם מאפייני תרבות הצעירים והצעירות בישראל ומהן ההשלכות החברתיות, התרבותיות והפוליטיות שלה על התרבות הישראלית? מהן ההשלכות של תרבות הצעירים על דפוסי השיח החברתי והפוליטי, על השפה העברית, על תפיסת המרחב הפרטי והציבורי, על תפיסת המציאות הממשית והוירטואלית? האם ניתן כלל לדבר על תרבות צעירים הגמוניאלית אחת בישראל, או שיש להבחין במגוון רחב של תרבויות, אורחות חיים ודפוסי פעולה שונים? האם התפרקות הערכים המודרניסטיים של אינדיבידואליזם, אוניברסליזם וקידמה, שעמדו בסימן מיתוס הנעורים, אכן מבשרת סטגנציה חברתית וחורבן תרבותי, או שמא אנו עדים להופעתה של פרדיגמה חדשה, פרדיגמה אלטרנטיבית של תרבות צעירים המבוססת על יצירה אנונימית, קהילתית והשתתפותית?

ברוח הדיון האינטגרטיבי הרב-תחומי של פורום שנקר לתרבות וחברה, מאז היווסדו ב-2004, ישאף הכנס להשמיע את קולם של יוצרים ומעצבי תרבות צעירים לצד קולותיהם של חוקרי תרבות ואנשי אקדמיה, תוך בחינה ביקורתית של תרבות הצעירים בישראל בהקשרים הבינלאומיים הרלבנטיים. בכנס תבחן תרבות הצעירים בישראל ביחס לנושאים כמו: אמנות, מוסיקה, מיניות, שפה וטכנולוגיה, מקום ומרחב, אידיאולוגיה, פוליטיקה ודת.

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר