חשבון נפש: יום עיון על שאלת הנפש בתרבות העכשווית

עדכונים

חשבון נפש: יום עיון על שאלת הנפש בתרבות העכשווית

שאלת השאלות בתולדות קיומו של האדם היא מהי הנפש, ממה היא עשויה ומה מבדיל אותה מהגוף. עוד קודם לרצון להבין את מהות "הארץ" ואת החומרים המרכיבים אותה, ביקשו בני האדם להבין את מהות רוח האדם ואת מערכת קשריה עם כוחות נעלים ממנה.

התשובות שהעלו בני האדם לאורך ההיסטוריה היו נעוצות תמיד בנסיבות חייהם וברוח התקופה. אך כיצד נתפסת הנפש כיום? איך משפיעה המציאות החומרית, החברתית, הכלכלית והטכנולוגית על האידיאולוגיות הרוחניות ועל התיאוריה של הנפש? אילו יחסים מתקיימים בין גופו המאוים והמפורק של האדם ובין נפשו? האם הדואליזם הלשוני, הפילוסופי והתיאולוגי של גוף-נפש עדיין רלבנטי בעידן המידע והטכנולוגיה הווירטואלית?

במסגרת יום העיון "חשבון נפש" – פרי שיתוף פעולה של המחלקה לאמנות רב-תחומית ופורום שנקר לתרבות, אמנות וחברה – ידונו חוקרים ומומחים מתחומים שונים בשאלת הנפש בתרבות העכשווית.

בסדרת הרצאות מתחומי דעת ויצירה שונים, הם ינסו להאיר את הלכי המחשבה הרב-תחומית כיום בנוגע למושג "נפש", ולבחון את השלכותיה על חיינו כיוצרים, כאזרחים וכבני אדם. 

על נהר הסיטקה, בדרך לעולם המתים: האיור (גם בראש העמוד) מתוך פרויקט הגמר של נטע הגלעדי, בוגר המחלקה לתקשורת חזותית

בין ההרצאות שיתקיימו ביום העיון, אותו יובילו ד"ר עודד היילברונר, מרצה בכיר ביחידה ללימודי תרבות, יוני גולד וסשה סרבר, מרצים במחלקה לאמנות רב-תחומית:

  • האם יש נפש? ד"ר מיכל גל (ראש היחידה ללימודי תרבות ב"שנקר") תציג את המחלוקת הפילוסופית המרכזית העכשווית באשר לקיומה של הנפש וליכולת שלנו לתאר אותה ואת התכנים שלה, כמו מחשבות, כוונות ורגשות.
  • יודע צדיק נפש בהמתו:  פרייה הרט – מורה בכירה ליוגה ומומחית להודו – תעסוק בתורת הנפש על פי היוגה, לפיה הנפש קיימת בכל יצור חי והיא נצחית, אינסופית והווה בכל.
  • גוף ונפש: היילכו שנים יחדיו? הרב יהושע אנגלמן ידון ביחס של גוף-נפש בצורה ובספרות היהודית, תוך התייחסות לטקסטים מכוננים.
  • נפשם של רוצחים – היינריך הימלר: ד"ר עודד היילברונר יחדור לנבכי נפשו של אחד ממובילי מסעות הרצח הנרחבים ביותר בעת המודרנית.
  • נפש מגולמת, נפש טהורה: ד"ר  עירן דורפמן – חוקר פילוסופיה וספרות צרפתית – יבחן מה קורה לנפש כשהגוף והיחס אליו משתנים באופן מהיר כה מהיר, כפי שקורה בימינו.

(האיורים שלעיל מתוך פרויקט הגמר של נטע הגלעדי, בוגר המחלקה לתקשורת חזותית)

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר